Betekenis van kleuren

De betekenis van kleuren voor jouw yogi lifestyle

In jouw Yogi lifestyle draait het om aandacht voor jouw lichaam en gezondheid, genieten van kleine dingen en af een toe een moment van rust voor jezelf nemen. Met andere woorden balans.

Hoe kunnen kleuren jou ondersteunen bij het vinden van jouw balans?

In dit artikel proberen we daar een antwoord op te geven.

kleuren volgens de tibetaanse cultuur

Volgens de Tibetaanse traditie ondersteunt het dragen van geluksarmbanden met specifieke kleuren het realiseren van spirituele evenwicht. Vanuit deze gedachte zou je een kleur kunnen kiezen die past bij jouw gevoel of gemoedstoestand.

Alle kleuren die worden gebruikt in de Tibetaanse kunst en rituelen hebben een specifieke betekenis. Wat zijn dan de betekenissen van verschillende kleuren in het Tibetaans boeddhisme?

Er zijn vijf hoofdkleuren die bekend staan als pancha-varna in het Sanskriet, wat The Five Pure Lights betekent. Elke kleur vertegenwoordigt een gemoedstoestand, een hemelse boeddha, een lichaamsdeel, een deel van een mantra of een natuurlijk element.

Tibetaanse geluksarmband single - rood
Rood

Rood de kleur van liefde en passie, maar ook woede en levenskracht. In het boeddhisme transformeert het mediteren op de kleur rood het waanidee van gehechtheid in de wijsheid van onderscheidingsvermogen.

Tibetaanse geluksarmband single - blauw
Blauw

Blauw wordt geassocieerd met zuiverheid en genezing. Akshobhya is de Boeddha van deze kleur. Lucht is het element dat deze kleur begeleidt. Het dragen deze kleur kan woede omzetten in wijsheid.

Mint blauw staat voor genezend geluk en innerlijke rust.

Tibetaanse geluksarmband single – groen
Groen

Groen is de kleur van evenwicht en harmonie. Amoghasiddhi is de Boeddha van de kleur groen. Het hoofd is het lichaamsdeel dat bij deze kleur hoort. Groen staat voor de natuur.

Mediteer op deze kleur om jaloezie om te zetten in de wijsheid van prestatie.

Tibetaanse geluksarmband single - geel
Geel

Geel symboliseert geworteldheid en verzaking. Boeddha Ratnasambhava wordt geassocieerd met geel. De neus wordt vertegenwoordigd door deze kleur. Aarde is het element dat de kleur geel vergezelt.

Geel transformeert trots in wijsheid van gelijkheid wanneer het in meditatie wordt gevisualiseerd.

Tibetaanse geluksarmband single – zilver
wit

Wit is de kleur van leren en kennis in het boeddhisme. Het wordt vertegenwoordigd door de Boeddha Vairocana. De ogen worden geassocieerd met wit. Wit zit in het water van de elementaire groep.

Als gemediteerd wordt, kan wit de waan van onwetendheid doorsnijden en het in de wijsheid van de werkelijkheid veranderen.

lotus
kleuren vanuit een yoga perspectief

‘Hoe belangrijk is kleur voor het menselijk bewustzijn als zodanig?’

Jaggi Vasudev, beter bekend als Sadhguru, is een Indiase yogi en zegt hier het volgende over; Kleuren zijn belangrijk, omdat de kleur die je weerspiegelt op natuurlijke wijze bijdraagt aan de aura die je afgeeft.

Een aura is een energieveld, dat om ieder levend wezen heen zit. Dit komt omdat alles zoals je lichaam, emoties en gedachten energie is.

In een aura wordt vaak een combinatie van kleuren waargenomen. Vaak overheerst er een kleur en is dat de kleur die je weerspiegelt.

Wat betekent ‘de kleur die je weerspiegelt’? Sadhguru zegt hierover; kleur van een substantie is niet een identiteit op zich, het is een weergave van de energie die het voorwerp reflecteert.

Iets ziet er rood uit, niet omdat het rood is, maar omdat het alles weerhoudt dat wit licht bevat en rood weerkaatst. Rood betekent dus niet dat het rood is.  

Tibetaanse geluksarmband single - rood

MULADHARA

Deze chakra staat voor geaardheid en verbondenheid met de aarde. Wanneer deze chakra in balans is, voel je je geaard en in balans.

Je voelt je verbonden met de natuur en zorgt voor spirituele groei.

Zijn jouw intenties; balans, vrede, verbondenheid, stilte, zekerheid, kracht? Kies dan voor de kleur rood.

Tibetaanse geluksarmband single - oranje

SVADISTHANA

Deze chakra staat voor creativiteit en evenwichtige relaties.

Zijn jouw intenties; creativiteit, vruchtbaarheid, onafhankelijkheid, samenwerking, harmonie, sensualiteit, vrijheid? Kies dan voor de kleur oranje.

Tibetaanse geluksarmband single - geel

MANIPURA

Deze chakra staat voor vitaliteit en energie. Dit chakra heeft te maken met zelfbewustheid, eigenwaarde, ambitie en wil.

Zijn jouw intenties; eer, integriteit, eigenwaarde, verlichting, zelfbewustheid, ambitie, wiskracht of discipline? Kies dan voor de kleur geel.

Tibetaanse geluksarmband single - groen

ANAHATA

Het hart chakra heeft te maken met emoties als liefde, vriendelijkheid, jaloezie, woede en haat. Gerelateerd aan compassie, vergevingsgezindheid en onvoorwaardelijke liefde.

Zijn jouw intenties; liefde, compassie, vriendelijkeheid? Kies dan voor de kleur groen.

Tibetaanse geluksarmband single - mintgroen

VISHUDDHA

Deze chakra staat voor puurheid in voeding, gedachten en woorden

Persoonlijke expressie, gedachten en meningen. Je dromen volgen.

Zijn jouw intenties; zuivering, overgave, wilskracht, vertrouwen en kennis? Kies dan voor de kleur turquoise.

Tibetaanse geluksarmband single - blauw

AJNA

Ajna betekent ‘waarnemen of bevelen. Dit chakra is de poort waardoor hogere wijsheid en intuitie binnenkomen

Zijn jouw intenties; wijsheid, intuitie, bewustzijn, inzicht en spiritueel denken? Kies dan voor de kleur indigoblauw.

Tibetaanse geluksarmband single – fuchsia

SAHASRARA

Verbonden met de hoogste staat van verlichting, spirituele ontwikkeling en denken.

Zijn jouw intenties; bewustzijn, eenheid, heelheid, verlichting, geloof en transcendentie? Kies dan voor de kleur violet.

Weet je al welke kleur het beste bij jou past? Een kleur die jij gewoonweg het mooist vindt, is natuurlijk ook goed 😉